top of page
Vyhledat

Dřevo Wenge: Exotická Krása s Bohatou Historií

Dřevo Wenge, známé svou exotickou krásou a vynikajícími vlastnostmi, je materiál, který si získal své místo ve světě designu, řemeslné práce a stavebnictví. Pocházející z tropických lesů střední Afriky, toto dřevo není jen krásným, ale také ekologicky udržitelným materiálem, což přispívá k jeho popularitě ve světě návrhu interiérů a výroby nábytku.





Původ a Vzhled


Wenge je název pro dřevo z afrického stromu Pterocarpus soyauxii. Stromy Wenge rostou především v oblastech střední Afriky, v zemích jako Kamerun, Gabon, Kongo a další. Toto dřevo je známé svou temnou barvou, která sahá od hnědé po téměř černou. Jeho textura je velmi charakteristická, s výraznými proužky, které dávají povrchu elegantní a exotický vzhled.



Vlastnosti a Použití


Wenge je ceněné zejména pro svou tvrdost a stabilitu. Je jedním z nejtvrdších a nejodolnějších dřev na světě, což ho činí ideálním pro výrobu nábytku, podlah, hudebních nástrojů a dalších konstrukčních aplikací. Jeho odolnost proti opotřebení z něj činí skvělý materiál pro podlahy v místnostech s vysokým provozem.

Kromě své fyzické odolnosti má také vynikající odolnost proti hmyzu a hnilobě. To z něj dělá dlouhotrvající materiál, což je důležité zejména při výrobě nábytku a dekoračních prvků.




Designový Potenciál


Dřevo Wenge je oblíbené nejen kvůli svým praktickým vlastnostem, ale také kvůli svému designovému potenciálu. Jeho tmavá barva a výrazná textura mu dodávají sofistikovaný vzhled, který se hodí do moderních interiérů, ale také do tradičních prostor. Mnoho designérů ho využívá pro vytvoření kontrastu v interiérech, kde se Wenge stává hlavním vizuálním prvkem.

Mnoho nábytkových kusů je vyrobeno z tohoto trvanlivého materiálu, včetně postelí, stolů, židlí a komod. Výrobci hudebních nástrojů jej také často používají na výrobu klávesových nástrojů a dalších částí hudebních zařízení.

Česká firma Tantum Pipes, která vyrábí první titanové, ručně dělané vodní dýmky, Wenge používá na střed těla vodních dýmek a také na korunky se silikonovou vložkou.



Udržitelnost a Ekologie


Přestože je Wenge exotickým dřevem, které pochází z tropických lesů, existují snahy o udržitelné lesnictví a řízenou těžbu. To pomáhá minimalizovat negativní dopady těžby na životní prostředí a zajistit, aby byly zásoby udržitelné i pro budoucí generace.




Závěr


Dřevo Wenge je exotickým materiálem, který kombinuje estetickou krásu s praktickými vlastnostmi. Jeho tmavá barva a výrazná textura ho činí oblíbeným v designu interiérů a výrobě nábytku. Kromě toho, že je trvanlivý a odolný, je také stále více dostupný díky snahám o udržitelné lesnictví. Díky tomu je stále oblíbenější volbou pro ty, kteří hledají jedinečný a elegantní materiál pro své projekty.




3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page